Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dieta podstawowa
– Śniadanie
- Zupa mleczna 300 ml (GLU MLE)
- Kawa zbożowa 250 ml (GLU MLE)
- Pieczywo mieszane 120 g (GLU)
- Masło 20 g (MLE)
- Kiełbasa śląska 80 g (SEL)
- Pomidor 50 g
- Ketchup 10 g (GOR)
- Banan 150 g
– Obiad
- Zupa szpinakowa 300 ml (GLU SEL)
- Kasza jęczmienna 200 g (GLU)
- Wątróbka z cebulką 100 g (SEL)
- Sos pieczarkowy 80 ml (GLU)
- Surówka z kapusty kiszonej 75 g
- Buraczki gotowane 75 g
- Kompot owocowy 250 ml