Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dieta podstawowa
– Śniadanie
- Zupa mleczna 300 ml (GLU MLE)
- Kawa zbożowa 250 ml (GLU MLE)
- Pieczywo mieszane 120 g (GLU)
- Masło 20 g (MLE)
- Kiełbasa śląska 80g (SEL)
- Musztarda 10 g (GOR)
- Pomidor 50 g
- Sałata
- Jabłko surowe 200g
– Obiad
- Zupa szpinakowa 300 ml (GLU, SEL)
- Kotlet mielony z pieca 90 g (GLU,JAJ,SEL)
- Sos pieczarkowy 80 ml (GLU MLE)
- Ziemniaki z zieleniną 200g
- Surówka z kapusty kiszonej 75 g
- Buraczki gotowane 75 g
- Kompot z owoców 250 ml