Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dieta łatwostrawna
– Śniadanie
- Zupa mleczna 300 ml (GLU, MLE)
- Kawa zbożowa 250 ml (MLE, GLU)
- Pieczywo mieszane 70 g (GLU)
- Bułka pszenna 50 g (GLU)
- Pasta twarogowa 70 g (MLE)
- Dżem niskosłodzony 30 g
- Masło 20 g (MLE)
- Sałata
- Banan 200 g
– Obiad
- Zupa kalafiorowa 300 ml (SEL)
- Ziemniaki z koperkiem 250 g
- Kotlet jarski z kaszą jaglaną i warzywami 100 g (JAJ, GLU)
- Sos pomidorowy 80 ml (GLU)
- Fasolka szparagowa 150 g
- Napój owocowy 250 ml