Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dieta podstawowa
– Śniadanie
- Zupa mleczna 300 ml (GLU MLE)
- Kawa zbożowa 250 ml (GLU MLE)
- Pieczywo mieszane 120 g (GLU)
- Masło 20 g (MLE)
- Szynka drobiowa 60 g (SOJ)
- Pomidor 50 g
- Sałata
- Jabłko surowe 150 g
– Obiad
- Botwinka z fasolą i ziemniakami 300 ml (SOJ,SEL)
- Jajka gotowane 100g (JAJ)
- Sos chrzanowy 80 ml (GLU, MLE)
- Ziemniaki z zieleniną 200g
- Mizeria z jogurtem 75 g (MLE)
- Marchewka gotowana 75 g
- Kompot owocowy 250 ml