Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dieta podstawowa
– Śniadanie
- Zupa mleczna 300 ml (GLU MLE)
- Kawa zbożowa 250 ml (GLU MLE)
- Pieczywo mieszane 120 g (GLU)
- Masło 20 g (MLE)
- Jajecznica na parze 100 g (JAJ)
- Ogórek świeży 50 g
- Sałata
- Gruszka świeża 200 g
– Obiad
- Pomidorowa z makaronem 300 ml (GLU,JAJ, SEL)
- Filet rybny panierowany z pieca 100 g (RYB, GLU,JAJ)
- Sos chrzanowy 80 ml (GLU, MLE)
- Ziemniaki z zieleniną 200 g
- Surówka z marchwi i selera 75 g (SEL)
- Warzywa gotowane 75 g
- Kompot z owoców 250 ml