Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Dieta podstawowa
– Śniadanie
- Zupa mleczna 300 ml (GLU MLE)
- Kawa zbożowa 250 ml (GLU MLE)
- Pieczywo mieszane 120 g (GLU)
- Masło 20 g (MLE)
- Jajecznica na parze 100 g (JAJ)
- Ogórek kiszony 50 g
- Sałata
- Jabłko 150 g
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
– Obiad
- Zupa kapuśniak 300 ml (SEL)
- Filet rybny z pieca 100g (RYB)
- Ziemniaki z koperkiem 200g
- Sos grecki 150 g (GLU,SEL)
- Sałata z jogurtem 75 g (MLE)
- Marchew gotowana 75 g
- Kompot owocowy 250 ml