Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”
Celem programu jest poprawa jakości żywienia w szpitalach oraz zwiększenie dostępności porad żywieniowych.
17.10.2023
Dieta łatwostrawna
– śniadanie
Śniadanie
- Zupa mleczna z makaronem 300ml (1,2)
- Pieczywo mieszane 120g (1)
- Pasta twarogowa z koperkiem 70g (2)
- Dżem 30g
- Szynka drobiowa 20g
- Masło 20g
- Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1,2)
II śniadanie - Banan 150g
– obiad
- Zupa ryżowa 250ml (7)
- Kotlet mielony gotowany 100g (1,3,7)
- Ziemniaki 200g
- Marchew gotowana 150g
- Sos koperkowy 80ml (1,2)
- Kompot z owoców 250ml
16.10.2023
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
– śniadanie
- Pieczywo mieszane 120g (1)
- Szynka drobiowa 50g (7)
- Pomidor 50g
- Sałata
- Masło 20g
- Kawa zbożowa z mlekiem 250ml
II śniadanie - Koktajl owsiano -owocowy 200ml
– obiad
- Zupa z soczewicy 300ml (1, 3, 7)
- Mięso drobiowe 100g
- Ziemniaki 150g (2)
- Warzywa gotowane 150g
- Sos śmietanowy 80ml (2)
- Kompot z owoców 250ml
13.10.2023
Dieta podstawowa
– śniadanie
- Zupa owsianka 300ml (1,2)
- Pieczywo mieszane 120g (1)
- Masło 20g
- Ser biały 70g
- Dżem 30g
- Ogórek 30g
- Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1)
– obiad
- Dieta podstawowa
- Zupa krupnik 300ml (1,7)
- Ryba z pieca 100g (4)
- Ziemniaki 200g
- Sos cytrynowy 80ml
- Surówka z białej kapusty 150g
- Napój 250ml
12.10.2023
Dieta łatwostrawna
– śniadanie
- Zupa mleczna z zacierką 300ml (2)
- Pieczywo mieszane 120g (1)
- Masło 20g (2)
- Szynka 50g
- Pomidor 50g
- Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1,2)
– obiad
- Zupa grysikowa 300ml (2,7)
- Mięso drobiowe duszone 100g (7)
- Sos beszamelowy 80ml (1,2)
- Fasolka szparagowa 75g
- Marchew gotowana 75g
- Napój 200ml
11.10.2023
Dieta Podstawowa
– śniadanie
- Ryż na mleku 300ml (1,2)
- Pieczywo mieszane 120g (1)
- Masło 20g (2)
- Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1,2)
- Arbuz 200g
- Kisiel 200ml
– obiad
- Zupa jarzynowa 300ml (1,7)
- Makaron penne 200g (1,2,3)
- Sos mięsno-warzywny 200g 100g/75g (2,7)
- Cukinia 75g
- Sok warzywny 200ml
- Napój 200ml