Pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”

Celem programu jest poprawa jakości żywienia w szpitalach oraz zwiększenie dostępności porad żywieniowych.

1.Menu

17.10.2023

Dieta łatwostrawna

– śniadanie

Śniadanie

  • Zupa mleczna z makaronem 300ml (1,2)
  • Pieczywo mieszane 120g (1)
  • Pasta twarogowa z koperkiem 70g (2)
  • Dżem 30g
  • Szynka drobiowa 20g
  • Masło 20g
  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1,2)

    II śniadanie
  • Banan 150g



– obiad

  • Zupa ryżowa 250ml (7)
  • Kotlet mielony gotowany 100g (1,3,7)
  • Ziemniaki 200g
  • Marchew gotowana 150g
  • Sos koperkowy 80ml (1,2)
  • Kompot z owoców 250ml

16.10.2023

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

– śniadanie

  • Pieczywo mieszane 120g (1)
  • Szynka drobiowa 50g (7)
  • Pomidor 50g
  • Sałata
  • Masło 20g
  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml

    II śniadanie
  •   Koktajl owsiano -owocowy 200ml

– obiad

  • Zupa z soczewicy 300ml (1, 3, 7)
  • Mięso drobiowe 100g
  • Ziemniaki 150g (2)
  • Warzywa gotowane 150g
  • Sos śmietanowy 80ml (2)
  • Kompot z owoców 250ml

13.10.2023

Dieta podstawowa

– śniadanie

  • Zupa owsianka 300ml (1,2)
  • Pieczywo mieszane 120g (1)
  • Masło 20g
  • Ser biały 70g
  • Dżem 30g
  • Ogórek 30g
  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1)

– obiad

  • Dieta podstawowa
  • Zupa krupnik 300ml (1,7)
  • Ryba z pieca 100g (4)
  • Ziemniaki 200g
  • Sos cytrynowy 80ml
  • Surówka z białej kapusty 150g
  • Napój 250ml

12.10.2023

Dieta łatwostrawna

– śniadanie

  • Zupa mleczna z zacierką 300ml (2)
  • Pieczywo mieszane 120g (1)
  • Masło 20g (2)
  • Szynka 50g
  • Pomidor 50g
  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1,2)

– obiad

  • Zupa grysikowa 300ml (2,7)
  • Mięso drobiowe duszone 100g  (7)
  • Sos beszamelowy 80ml (1,2)
  • Fasolka szparagowa 75g
  • Marchew gotowana 75g
  • Napój 200ml

11.10.2023

Dieta Podstawowa

– śniadanie

  • Ryż na mleku 300ml (1,2)
  • Pieczywo mieszane 120g (1)
  • Masło 20g (2)
  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml (1,2)
  • Arbuz 200g
  • Kisiel 200ml

– obiad

  • Zupa jarzynowa 300ml (1,7)
  • Makaron penne 200g (1,2,3)
  • Sos mięsno-warzywny 200g 100g/75g (2,7)
  • Cukinia 75g
  • Sok warzywny 200ml
  • Napój 200ml

Dobry posiłek w szpitalu

Skip to content